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000110623 0247_ $$2doi$$a10.20960/nh.03886
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000110623 245__ $$aEffects of ergo-nutritional strategies on recovery in combat sports disciplines
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000110623 5060_ $$aAccess copy available to the general public$$fUnrestricted
000110623 5203_ $$aIn order to improve the recovery process in combat sports disciplines, ergo-nutritional strategies could be an effective option in training and competition. Some of these ergo-nutritional aids could improve performance but literature references are scarce, with controversial results regarding actual recovery effects. This systematic review aimed to examine which ergo-nutritional methods are most effective for assisting in the recovery process in combat sports, and to determine the appropriate training stimuli. This systematic review was carried out following the Preferred Reporting Items for Systematic Review (PRISMA) guidelines. A computerized search was performed in PubMed, Web of Science, the Cochrane Collaboration Database, Evidence Database, Evidence Based Medicine Search review, National Guidelines, EM-BASE, Scopus and Google Scholar system (from 1995 to April 30, 2021). The PICOS model was used to define inclusion and exclusion criteria. Out of 123 studies initially found, 18 met the eligibility criteria and were included in the review. Data from 367 athletes from different disciplines were examined. The evidence was grouped in 4 areas: oxidative stress, muscle and energy recovery, muscle repair, and metabolic acidosis. Evidence showed that vitamins, minerals, and some natural ergo-nutritional products are effective as antioxidants. Carbohydrates and protein determine the recovery effect. Sodium bicarbonate has a role as primary acidosis metabolic delayer. Accordingly, ergo-nutritional aids can help in the recovery process. Considering the effects outlined in the literature, more studies are needed to provide firm evidence.   Para mejorar el proceso de recuperación en las disciplinas deportivas de combate, las estrategias ergo-nutricionales son una opción eficaz en el entrenamiento y la competición. Algunas de estas alternativas mejoran el rendimiento, pero actualmente existe una escasa bibliografía con resultados controvertidos relacionados con el efecto de recuperación. Esta revisión sistemática tuvo como objetivo determinar qué estrategias ergo-nutricionales son más efectivas en los procesos de recuperación. Se llevó a cabo siguiendo las pautas Preferred Reporting Items for Systematic Review (PRISMA). Se realizó una búsqueda computarizada en PubMed, Web of Science, Cochrane Collaboration Database, Evidence Database, Evidence Based Medicine Search review, National Guidelines, EM-BASE, Scopus y el sistema Google Scholar (desde 1995 hasta el 30 de abril de 2021). Se utilizó el modelo PICOS para definir los criterios de inclusión y exclusión. De los 123 estudios encontrados inicialmente, 18 cumplieron los criterios de elegibilidad y fueron incluidos. Se examinaron datos de 367 atletas de diferentes disciplinas. La evidencia se agrupó en 4 áreas: estrés oxidativo, recuperación muscular y energética, reparación muscular y acidosis metabólica. La evidencia mostró que las vitaminas, los minerales y algunos productos ergo-nutricionales naturales son eficaces como antioxidantes, los hidratos de carbono y las proteínas determinan su efecto recuperador y el bicarbonato de sodio es el principal retardador metabólico de la acidosis. Se destaca la importancia de aceptar un plan ergo-nutricional para mejorar el proceso de recuperación. A pesar de ello, y teniendo en cuenta los efectos descritos en la literatura, se necesitan más estudios para reforzar la evidencia actual.
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