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000119817 0247_ $$2doi$$a10.1017/S021261092200012X
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000119817 100__ $$0(orcid)0000-0001-5891-4671$$aDelgado, P.$$uUniversidad de Zaragoza
000119817 245__ $$aA different product? The formation and expansion of the international meat and live cattle market (1850–1939)
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000119817 5060_ $$aAccess copy available to the general public$$fUnrestricted
000119817 5203_ $$aGlobal agro-food trade grew strongly during the first globalisation. The increase in demand, the fall in trade costs, liberal policies and technological advances explain this expansion in trade. Within this context, this study analyses the formation and evolution of the international market of a special product: meat. It is a peculiar product because it is perishable. Furthermore, it is important to point out that the increase in its trade was based mostly on the strong demand in the United Kingdom, which acquired an almost monopsonist position, and also on the diffusion of mechanical refrigeration. This enabled the countries of the Río de la Plata, particularly Argentina, together with Australia and New Zealand to become world leaders in meat exports.   El comercio agroalimentario mundial creció con fuerza durante la primera globalisación. El incremento de la demanda, la caída de los costes de comercio o políticas de corte liberal, así como avances tecnológicos, explican esta expansión comercial. En este contexto, este trabajo analisa la formación y evolución del mercado internacional de un producto singular: la carne. Se trata un producto peculiar debido ser muy perecedero. Además, es importante destacar que el incremento de su comercio se basó sobre todo en la fuerte demanda del Reino Unido, que adquirió una posición casi de monosopnista, y en la difusión de la refrigeración mecánica. Ésta permitió a los países del Río de la Plata, especialmente a Argentina, junto con Australia y Nueva Zelanda, convertirse en líderes mundiales en la exportación de carne.
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000119817 700__ $$0(orcid)0000-0003-2256-8898$$aPinilla, V.$$uUniversidad de Zaragoza
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000119817 7102_ $$14014$$2480$$aUniversidad de Zaragoza$$bDpto. Economía Aplicada$$cÁrea Hª e Instituc.Económ.
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