Nutrient composition of beef from the pyrenees

Campo, M. M. (Universidad de Zaragoza) ; Vieira Romero, J.. (Universidad de Zaragoza) ; Guerrero, A. ; Bouzaida, M. D. ; Resconi, V. C. (Universidad de Zaragoza) ; Tesniere, G. ; Santolaria, P. (Universidad de Zaragoza) ; Olleta, J. L. (Universidad de Zaragoza)
Nutrient composition of beef from the pyrenees
Resumen: In order to update national beef composition databases, the nutritional composition of beef from different countries in the Pyrenees mountains has been assessed. Entire young bulls, including 25 animals from Pirenaica breed and 7 from Bruna D’Andorra breed, along with 4 oxen and 4 cows from Gasconne breed, were raised and slaughtered under local conditions in the Spanish, Andorran, or French areas of the Pyrenees. Proximate, fatty acid, mineral and vitamin compositions have been assessed in three different commercial cuts: rump cap, loin and flank. Large differences have been found in fatness, with Pirenaica young bulls showing very lean meat, and the loin cut being the fattest. Pyrenean beef is a source of potassium, phosphorus and selenium, high in protein, zinc and vitamin B3, B6 and B12 and low sodium. Young bulls from Pirenaica beef could also be considered as low fat. Gasconne oxen and cows are a source of iron, and some of their cuts are high in selenium. Husbandry practices such as castration or grazing should be available for consumers or dietitians as a source of information due to their influence in the composition of the meat, which can modify nutrition claims and compliance with recommended intakes.
Idioma: Inglés
DOI: 10.1016/j.jfca.2024.106452
Año: 2024
Publicado en: JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS 133 (2024), 106452 [9 pp.]
ISSN: 0889-1575

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/EC/ETC/EFA144-16/EU/DietaPYR2
Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Producción Animal (Dpto. Produc.Animal Cienc.Ali.)

Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace. No puede utilizar el material para una finalidad comercial. Si remezcla, transforma o crea a partir del material, no puede difundir el material modificado.


Exportado de SIDERAL (2024-07-11-08:38:18)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos



 Registro creado el 2024-07-11, última modificación el 2024-07-11


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)