Bidimensional structure of the orthorexia: Development and initial validation of a new instrument
Resumen: Orthorexia nervosa could be conceptualized as extreme or ex-cessive preoccupation with eating food believed to be healthy. Orthorexia nervosa and healthy orthorexia (interest in healthy eating) can be distin-guised. Up to now, there is no available instrument evaluating every aspect of orthorexia with sufficient psychometric guarantees. The objective of the present study was two-fold. First, to develop and validate a new question-naire of orthorexia –the Teruel Orthorexia Scale– and, second, to analyze the association with other psychological constructs and disorders theoreti-cally related to orthorexia nervosa: eating disorder symptoms, obsessive-compulsive disorder symptoms, negative affect, and perfectionism. Participants were 942 mainly university students who completed a battery of online questionnaires. Of them, 148 provided responses in a retest 18 months later. Starting with an initial item bank of 31 items, we proposed a bidimensional test of orthorexia. This final version, with 17 items, encom-passed two related, although differentiable (r = .43), aspects of orthorexia. First, Healthy Orthorexia, which evaluates the healthy interest with diet, which is independent of psychopathology, and even inversely associated with it. Second, Orthorexia Nervosa, which assesses the negative social and emotional impact of trying to achieve a rigid way of eating. This dimension represents a pathological preoccupation with a healthy diet. This study presents a new instrument that offers promising possibilities in the study of orthorexia.

La ortorexia nerviosa puede entenderse como una preocupa-ción extrema o excesiva con alimentarse de comida considerada sana. Se puede distinguir entre ortorexia nerviosa y ortorexia saludable (interés en comer sano). Hasta ahora, no hay ningún instrumento disponible para eva-luar cada aspecto de la ortorexia con suficientes garantías psicométricas. El objetivo de este estudio era doble. Primero, desarrollar y validar un nuevo cuestionario de ortorexia –la Teruel Orthorexia Scale– y, segundo, analizar la asociación con otros contructos psicológicos y trastornos teóricamente relacionados con la ortorexia nerviosa: síntomas de trastornos de la alimen-tación, síntomas de trastorno obsesivo-compulsivo, afecto negativo y per-feccionismo. Los participantes fueron 942, mayoritariamente estudiantes universitarios, quienes completaron una batería de cuestionarios online. De estos, 148 ofrecieron respuestas en un retest 18 meses más tarde. Tras co-menzar con un banco inicial de 31 ítems, se propuso un test bidimensional de ortorexia. La versión final, con 17 ítems, comprende dos aspectos de la ortorexia relacionados, aunque diferenciables (r = .43). Primero, Ortorexia Saludable, que evalúa el interés saludable con la dieta, que es independiente de psicopatología e, incluso, inversamente relacionado con esta. Segundo, Ortorexia Nerviosa, que evalúa el impacto negativo social y emocional de in-tentar conseguir un modo de alimentación rígido. Esta dimensión repre-senta una preocupación patológica con una dieta saludable. Este estudio presenta un nuevo instrumento que ofrece posibilidades prometedoras en el estudio de la ortorexia.

Idioma: Inglés
DOI: 10.6018/analesps.34.2.299671
Año: 2018
Publicado en: Anales de Psicologia 34, 2 (2018), 283-291
ISSN: 0212-9728

Originalmente disponible en: Texto completo de la revista

Factor impacto JCR: 0.903 (2018)
Categ. JCR: PSYCHOLOGY, MULTIDISCIPLINARY rank: 102 / 137 = 0.745 (2018) - Q3 - T3
Categ. JCR: PSYCHOLOGY rank: 68 / 77 = 0.883 (2018) - Q4 - T3

Factor impacto SCIMAGO: 0.378 - Psychology (miscellaneous) (Q3)

Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Metod.Ciencias Comportam. (Dpto. Psicología y Sociología)

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Exportado de SIDERAL (2020-01-03-14:02:00)


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 Registro creado el 2018-05-09, última modificación el 2020-01-03


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