New insights into GPCR coupling and dimerisation from cryo-EM structures
Resumen: Over the past three years (2020–2022) more structures of GPCRs have been determined than in the previous twenty years (2000–2019), primarily of GPCR complexes that are large enough for structure determination by single-particle cryo-EM. This review will present some structural highlights that have advanced our molecular understanding of promiscuous G protein coupling, how a G protein receptor kinase and β-arrestins couple to GPCRs, and GPCR dimerisation. We will also discuss advances in the use of gene fusions, nanobodies, and Fab fragments to facilitate the structure determination of GPCRs in the inactive state that, on their own, are too small for structure determination by single-particle cryo-EM.
Idioma: Inglés
DOI: 10.1016/j.sbi.2023.102574
Año: 2023
Publicado en: Current Opinion in Structural Biology 80 (2023), 102574 [10 pp.]
ISSN: 0959-440X

Factor impacto JCR: 6.1 (2023)
Categ. JCR: CELL BIOLOGY rank: 48 / 205 = 0.234 (2023) - Q1 - T1
Categ. JCR: BIOCHEMISTRY & MOLECULAR BIOLOGY rank: 47 / 313 = 0.15 (2023) - Q1 - T1

Factor impacto CITESCORE: 12.2 - Structural Biology (Q1) - Molecular Biology (Q1)

Factor impacto SCIMAGO: 2.824 - Structural Biology (Q1) - Molecular Biology (Q1)

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/MICINN-FEDER/PID2020-113359GA-I00
Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Bioquímica y Biolog.Mole. (Dpto. Bioq.Biolog.Mol. Celular)

Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.


Exportado de SIDERAL (2024-07-31-09:44:53)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos



 Registro creado el 2023-04-20, última modificación el 2024-07-31


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)