Analysis of Bioactive Aroma Compounds in Essential Oils from Algerian Plants: Implications for Potential Antioxidant Applications
Resumen: In samples of Artemisia campestris (AC), Artemisia herba-alba (AHA) and Salvia jordanii (SJ) essential oils, up to 200 distinct volatile compounds were identified. Using headspace solid-phase microextraction combined with gas chromatography–olfactometry–mass spectrometry (HS-SPME-GC-O-MS), different panelists detected 52 of these compounds. This study offers the most detailed analysis of bioactive compound profiles conducted so far. The most abundant compounds identified were curcumene, making up 12.96% of AC, and camphor, constituting 21.67% of AHA and 19.15% of SJ. The compounds with the highest odor activity value (OAV) were (E,Z)-2,4-nonadienal (geranium, pungent), 3-nonenal (cucumber) and 2-undecenal (sweet) in AC, AHA and SJ, respectively. AHA essential oil showed significant antioxidant activity (IC50 = 41.73 ± 4.14 mg/g) and hydroxyl radical generation (hydroxylation percentage = 29.62 ± 3.14), as assessed by the diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) method. In terms of oxygen radical absorbance capacity (ORAC), the strongest antioxidant activity was obtained for SJ essential oil (antioxidant activity of the essential oils, AOX = 337.49 ± 9.87).
Idioma: Inglés
DOI: 10.3390/foods13050749
Año: 2024
Publicado en: Foods 13, 5 (2024), 749 [21 pp.]
ISSN: 2304-8158

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/DGA/T53-23R
Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Química Analítica (Dpto. Química Analítica)

Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.


Exportado de SIDERAL (2024-04-10-08:35:50)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos



 Registro creado el 2024-04-10, última modificación el 2024-04-10


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)