Novel active biopackaging incorporated with macerate of carob (Ceratonia siliqua L.) to extend shelf-life of stored Atlantic salmon fillets (Salmo salar L.)
Resumen: Two antioxidant bio-based packaging materials incorporated with an 8% aqueous solution of carob seed ethanol macerate (CSE) or 8% aqueous solution of carob seed acetone macerate (CSA) were developed. Fresh salmon fillets were packaged in active and control films and stored at refrigeration temperature at 4 ± 1 °C. The quality was evaluated by sensory analysis, color, pH, water holding capacity and drip loss, thiobarbituric acid reactive substances, and total volatile basic nitrogen. The CSE and CSA samples presented satisfactory off-odor and overall acceptability results than the control samples until the 5th storage day. For color analysis, active samples preserved better the characteristics of fresh salmon than the controls during the first storage days. The fresh salmon fillet covered with active packaging presented on the 5th storage day a lower values of pH (6.54 ± 0.05 and 6.60 ± 0.11), drip loss (3.17 ± 0.76 and 2.83 ± 0.29), thiobarbituric acid reactive substances (0.056 ± 0.033 and 0.088 ± 0.054) and total volatile basic nitrogen (30.04 ± 3.54 and 32.67 ± 4.81), whereas, the highest water holding capacity values (92.23 ± 1.09 and 92.91 ± 3.07) for CSE and CSA respectively, as compared to those of blank biopackaging. © 2021
Idioma: Inglés
DOI: 10.1016/j.lwt.2021.113015
Año: 2022
Publicado en: LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 156 (2022), 113015 [12 pp.]
ISSN: 0023-6438

Factor impacto JCR: 6.0 (2022)
Categ. JCR: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY rank: 24 / 142 = 0.169 (2022) - Q1 - T1
Factor impacto CITESCORE: 9.6 - Agricultural and Biological Sciences (Q1)

Factor impacto SCIMAGO: 1.173 - Food Science (Q1)

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/DGA-FSE/T53-20R
Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/MICINN/RTI2018-097805-B-I00
Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Química Analítica (Dpto. Química Analítica)

Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.


Exportado de SIDERAL (2025-10-17-14:22:12)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos > Artículos por área > Química Analítica



 Registro creado el 2025-02-14, última modificación el 2025-10-17


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)