Cheese whey valorisation: Production of valuable gaseous and liquid chemicals from lactose by aqueous phase reforming
Resumen: Cheese effluent management has become an important issue owing to its high biochemical oxygen demand and chemical oxygen demand values. Given this scenario, this work addresses the valorisation of lactose (the largest organic constituent of this waste) by aqueous phase reforming, analysing the influence of the most important operating variables (temperature, pressure, lactose concentration and mass of catalyst/lactose mass flow rate ratio) as well as optimising the process for the production of either gaseous or liquid value-added chemicals. The carbon converted into gas, liquid and solid products varied as follows: 5–41%, 33–97% and 0–59%, respectively. The gas phase was made up of a mixture of H2 (8–58 vol.%), CO2 (33–85 vol.%), CO (0–15 vol.%) and CH4 (0–14 vol.%). The liquid phase consisted of a mixture of aldehydes: 0–11%, carboxylic acids: 0–22%, monohydric alcohols: 0–23%, polyhydric-alcohols: 0–48%, C3-ketones: 4–100%, C4-ketones: 0–18%, cyclic-ketones: 0–15% and furans: 0–85%. H2 production is favoured at high pressure, elevated temperature, employing a high amount of catalyst and a concentrated lactose solution. Liquid production is preferential using diluted lactose solutions. At high pressure, the production of C3-ketones is preferential using a high temperature and a low amount of catalyst, while a medium temperature and a high amount of catalyst favours the production of furans. The production of alcohols is preferential using medium temperature and pressure and a low amount of catalyst.
Idioma: Inglés
DOI: 10.1016/j.enconman.2016.07.044
Año: 2016
Publicado en: ENERGY CONVERSION AND MANAGEMENT 124 (2016), [62 pp.]
ISSN: 0196-8904

Factor impacto: 5.589 (2016)
Categ. JCR: ENERGY & FUELS rank: 10 / 90 = 0.111 (2016) - Q1 - T1
Categ. JCR: THERMODYNAMICS rank: 2 / 58 = 0.034 (2016) - Q1 - T1
Categ. JCR: MECHANICS rank: 4 / 133 = 0.03 (2016) - Q1 - T1

Tipo y forma: Artículo (PostPrint)
Área (Departamento): Tecnologías del Medio Ambiente (Departamento de Ingeniería Química y Tecnologías del Medio Ambiente)
Área (Departamento): Ingeniería Química (Departamento de Ingeniería Química y Tecnologías del Medio Ambiente)


Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace. No puede utilizar el material para una finalidad comercial. Si remezcla, transforma o crea a partir del material, no puede difundir el material modificado.


Exportado de SIDERAL (2017-07-31-10:27:33)

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos > Artículos por área > Tecnologías del Medio Ambiente
Artículos > Artículos por área > Ingeniería Química



 Registro creado el 2017-07-31, última modificación el 2017-08-01


Postprint:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)