Effect of the Consumption of Lean Red Meat from Beef (Pirenaica Breed) Versus Lean White Meat (Chicken) on the Gut Microbiota: A Randomized Cross‐Over Study in Healthy Young Adults
Resumen: Limited evidence exists regarding the impact of meat consumption on the human gut microbiota, with factors such as animal source, production system, and cooking methods often overlooked. This study evaluates the effect of Pirenaica breed beef or conventional chicken‐based diets on the gut microbiota of healthy adults. A randomized cross‐over controlled trial with two 8‐week periods, separated by a 5‐week washout, is carried out. Participants consume either Pirenaica breed beef or chicken three times per week with their diet. Stool samples are collected at the beginning and end of each period. Gut microbiota is analyzed via amplification and sequencing of V3–V4 regions of 16S rRNA. Alpha diversity and relative abundances at phylum and genus levels are calculated. Sixteen participants are included (mean age 20.12 ± 2.36 years). Both diets induce modest changes in microbial composition, with no significant differences between groups. At the phylum level, Bacillota increased, while Synergistota, Chloroflexota, and Pseudomonadota decreased. Alpha diversity parameters declined significantly after the chicken‐based diet, although overall reduction in microbial diversity was observed across both interventions. The consumption of lean red meat or lean white meat as part of habitual diet produces similar effects on the gut microbiota.
Idioma: Inglés
DOI: 10.1002/mnfr.70189
Año: 2025
Publicado en: MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH (2025), e70189 [13 pp.]
ISSN: 1613-4125

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/EUR/FEDER/INTERREG-V-A-POCTEFA-2014-2020-EFA144-16-DIETAPYR2
Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Enfermería (Dpto. Fisiatría y Enfermería)
Área (Departamento): Área Fisiología (Dpto. Farmac.Fisiol.y Med.L.F.)
Área (Departamento): Área Producción Animal (Dpto. Produc.Animal Cienc.Ali.)
Área (Departamento): Área Medic.Prevent.Salud Públ. (Dpto. Microb.Ped.Radio.Sal.Pú.)


Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace. No puede utilizar el material para una finalidad comercial. Si remezcla, transforma o crea a partir del material, no puede difundir el material modificado.


Exportado de SIDERAL (2025-10-17-14:37:40)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos > Artículos por área > Medicina Preventiva y Salud Pública
Artículos > Artículos por área > Producción Animal
Artículos > Artículos por área > Fisiología
Artículos > Artículos por área > Enfermería



 Registro creado el 2025-09-12, última modificación el 2025-10-17


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)