Emulsion-Coated Active Papers Extend the Storage Life of Tomato Fruit
Resumen: This study focused on developing emulsion-coated active papers with antifungal properties to extend the shelf life of tomatoes during home storage, thereby reducing food waste in households. First, a mixture of essential oils (EOmix)—composed of 33.3% oregano and 66.7% cinnamon leaf oils—was optimised through a mixture design and emulsified with cationic starches. Based on their stability and efficacy, two different emulsions containing 10% Tween 80, 6–8% EOmix, and HI-CAT or EVO cationic starches (82 or 84%, respectively) were selected and applied on paper. Then, the antifungal performance of the coated papers was tested in culture media against Botrytis cinerea, demonstrating strong antifungal activity in the vapour phase, effective for up to 31 days at 4 °C. In tests conducted with fresh tomatoes, the active papers improved fruit appearance and significantly reduced mould growth while maintaining overall sensory quality, indicating that these materials could extend tomato shelf life and thus offer a promising, low-cost, and biodegradable solution to reduce fruit waste at the consumer level, combining effective antifungal protection with good sensory performance in real-use conditions.
Idioma: Inglés
DOI: 10.3390/foods14162774
Año: 2025
Publicado en: Foods 14, 16 (2025), 2774 [21 pp.]
ISSN: 2304-8158

Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/AEI/TED2021-129138B-C21
Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/AEI/TED2021-129138B-C22
Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/DGA/A24-23R
Financiación: info:eu-repo/grantAgreement/ES/DGA/T53-23R
Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Química Analítica (Dpto. Química Analítica)
Área (Departamento): Área Nutrición Bromatología (Dpto. Produc.Animal Cienc.Ali.)
Área (Departamento): Proy. investigación HVA (Dpto. Química Analítica)


Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.


Exportado de SIDERAL (2025-10-17-14:14:17)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos > Artículos por área > Nutrición y Bromatología
Artículos > Artículos por área > Química Analítica



 Registro creado el 2025-09-08, última modificación el 2025-10-17


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)