Application of pressurized liquid extractions to obtain bioactive compounds from Tuber aestivum and Terfezia claveryi
Resumen: A PLE (pressurized liquid extraction) method was adjusted following a full-factorial experimental design to obtain bioactive-enriched fractions from Tuber aestivum and Terfezia claveryi. Temperature, time and solvent (water, ethanol and ethanol–water 1:1) parameters were investi-gated. The response variables investigated were: obtained yield and the levels of total carbohydrate (compounds, ß-glucans, chitin, proteins, phenolic compounds and sterols). Principal component analysis indicated water solvent and high temperatures as more adequate parameters to extract polysaccharide-rich fractions (up to 68% of content), whereas ethanol was more suitable to extract fungal sterols (up to 12.5% of content). The fractions obtained at optimal conditions (16.7 MPa, 180¿ C, 30 min) were able to protect Caco2 cells from free radical exposure, acting as antioxidants, and were able to reduce secretion of pro-inflammatory cytokines in vitro: IL-6 (50%), and TNFa (80% only T. claveryi ethanol extract), as well as reduce high inhibitory activity (T. aestivum IC50: 9.44 mG/mL). © 2022 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Idioma: Inglés
DOI: 10.3390/foods11030298
Año: 2022
Publicado en: Foods 11, 3 (2022), 298 [19 pp]
ISSN: 2304-8158

Factor impacto JCR: 5.2 (2022)
Categ. JCR: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY rank: 34 / 142 = 0.239 (2022) - Q1 - T1
Factor impacto CITESCORE: 5.8 - Agricultural and Biological Sciences (Q1) - Immunology and Microbiology (Q2) - Health Professions (Q1) - Social Sciences (Q1)

Factor impacto SCIMAGO: 0.771 - Food Science (Q1) - Health Professions (miscellaneous) (Q1) - Plant Science (Q1) - Microbiology (Q2) - Health (social science) (Q2)

Tipo y forma: Artículo (Versión definitiva)
Área (Departamento): Área Didáctica Ciencias Socia. (Dpto. Didácticas Específicas)
Área (Departamento): Área Nutrición Bromatología (Dpto. Produc.Animal Cienc.Ali.)
Área (Departamento): Area Ingeniería Agroforestal (Dpto. CC.Agrar.y Medio Natural)


Creative Commons Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.


Exportado de SIDERAL (2025-01-20-14:59:45)


Visitas y descargas

Este artículo se encuentra en las siguientes colecciones:
Artículos > Artículos por área > Didáctica de las Ciencias Sociales
Artículos > Artículos por área > Nutrición y Bromatología
Artículos > Artículos por área > Ingeniería Agroforestal



 Registro creado el 2022-07-05, última modificación el 2025-01-20


Versión publicada:
 PDF
Valore este documento:

Rate this document:
1
2
3
 
(Sin ninguna reseña)